Vanliga frågor och svar

 

Vad är ett attefallshus?
Attefallshus är en lite större form av friggebod, som får byggas på de flesta tomter i närheten av bostadshuset. Högsta höjd från mark till taknock får vara 4 meter. Du kan bygga flera attefallshus, men total byggnadsarea får inte överstiga 25 kvadratmeter. Huset kan användas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som exempelvis förråd, gäststuga eller garage (komplementbyggnad). Däremot får det inte sättas upp närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannens godkännande.

Vad gäller för friggebodar?
Friggebodar är stugor och bodar på max 15 kvadratmeter, beräknat på friggebodens ytterväggmått. Taknockshöjden på en friggebod får högst vara 3 meter från marken. Du får inte placera din friggebod närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannens godkännande. För takutsprång gäller max 50 centimeter, annars räknas det in i byggytan.

Obs! I vissa kommuner kan du ha takutsprång längre än 50 centimeter runt om.

Är det bra kvalitet på virket i era stugor?
Ja, vi använder uteslutande senvuxen lappländsk fura, och hyvlar och fräser med hög precision. Allt material till tak och golv är nedtorkade till en låg fuktkvot och är formstabilt.

Var kan jag se måtten på stugorna?
Under varje stuga finns en pdf som heter Mått- och plintritning. Där hittar du de flesta mått.

Hur behandlar jag min stuga?
Vi rekommenderar olja eller lasyr. Att måla direkt på hyvlat virke är ingen bra idé. Hör med en färgaffär om du vill vara säker.

Hur ställer jag upp min stuga?
De flesta brukar ställa dem på lecablock. Du kan också gjuta plintar. Plintritning finns i pdf:en under respektive stuga.

Tar det lång tid att resa friggebodsstommen?
Räkna med att det tar 2-4 arbetsdagar för en friggebod i grundutförande. Man bör minst vara 2 personer när man monterar den.

Är det isolerglas i fönstren?
Ja, alla fönster har isolerglas om inte annat anges. Vi erbjuder energifönster som tillval för bättre isolering.

Kan jag placera dörren på långsidan av friggeboden?
Du kan spegelvända de flesta väggar. Vi erbjuder också väggar utan hål för dörr, så du själv enkelt kan välja placering.

Kan jag sätta in fler fönster eller välja bort standardfönster?
Ja. Vi kan leverera de flesta stugor utan fönsterhål. Du kan montera dem efter eget huvud. Det är enkelt.

Är takshingel ett bra tak?
Det är nog utan tvekan det bästa och vackraste tak du kan välja till våra stugor. Vi brukar använda fem starka argument: lätt att montera, inga specialverktyg, håller mycket länge, bubblar inte och spricker aldrig, tar lite plats vid lagring.

Hur stora är paketen och vad väger de?
Mått och vikt finns i köp- och leveransvillkoren.

Kan jag få stugan hemkörd?
Ja. Vi kan leverera stugan både med eller utan kranbil beroende om du har möjlighet med lossning själv, t ex via traktor. Det måste finnas en farbar väg för lastbil till lossningsplatsen.

Är det svårt att hämta stugan själv på terminalen eller fabriken?
På fabriken får ni hjälp med lastning. När det gäller terminalerna ute i landet hjälper även de till med trucklastning. Om du inte vill köra två gånger är det lämpligt med en lite rejälare släpvagn.

Hur betalar jag för min stuga?
Alla stugor levereras mot förskottsbetalning på halva beloppet, på resterande skickas en faktura ut vid leverans med betaltid på 30 dagar. Det ger både oss som leverantör och dig som kund en säkerhet.

Vad gäller för reklamationer?
Reklamationer gäller före montering. Vi byter ut felaktiga/skadade varor. Fraktskada ska anmälas till fraktbolaget vid mottagning.