Om Baseco

Vi är uppväxta i barrskogsbältet i norra Norrlands inland. Vi kan trä. Vi vet vilken fantastisk råvara det är. Och vi skulle aldrig sätta vårt varumärke på produkter där råvaran inte är av högsta kvalitet. Våra unika råvaror finns bokstavligen runt knuten. Tack vare våra långa och kalla vintrar växer träden här långsammare än söderut. Det ger ett trä med täta årsringar och ett hårt virke. Som gjort för att vara råvaran till golv, panel och stugor – som håller i generationer.

För att slutresultatet ska bli av högsta klass måste du också kunna förädla råvaran. Det krävs flera generationers erfarenhet för att kunna ta tillvara träet på bästa sätt. Den erfarenheten har vi. Vi kan allt om nedtorkning, hyvling och ytbehandling. Till sist handlar det också om hur du upplever våra produkter, till exempel när det gäller passform, montering, underhåll och kundservice. Alla delar ska hålla absolut norrländsk kvalitet. Det är det som är Baseco.

Vår pappa Krister tog över Baseco 1987. Då var det bara golv som gällde. Riktigt breda plankgolv som ingen annan gjorde. Och så fortsatte det i 20 år innan vi lade till paneler i sortimentet. Ingen jättegrej egentligen, ganska naturligt. Vi kunde ju trä, varför skulle vi inte göra något mer än golv av råvaran som vi ser från köksfönstret varje dag? Panelerna blev populära de också. Både eleganta och slitstarka, som någon kund sa.

2011 kom den första knuttimrade stugan från Baseco. Det var stort och avgörande för hur vi utvecklats som företag sedan dess. Nu gör vi alltifrån friggebodar till fritidshus varje dag och tycker nog att vi blir bättre och bättre på det.

Baseco är verkligen ett riktigt familjeföretag där hela vår familj är och har varit involverade. Vi växte upp med Baseco och vår mamma Monica som tidigare var delägare jobbar fortfarande till i bolaget. Krister har lämnat över företaget till oss söner nu. Vi är tre bröder som ska förvalta och utveckla hans arv. Det känns hedrande. Och som en utmaning. För Baseco har gjort mycket fint genom åren, mycket som vi är stolta över.

Träet har varit, och fortsätter vara, den röda tråden. Tack vare långa och kalla vintrar här uppe i norr växer träden långsammare än söderut. Det ger ett trä med täta årsringar och ett hårt virke. Som gjort för att vara råvaran till golv, panel och stugor – och som håller i generationer.

När Baseco drog igång var miljöfrågan inte speciellt högt upp på agendan i världen. I dag ser det annorlunda ut. Medvetenheten om att vi måste vara rädda om jordens resurser är betydligt större. För oss känns det bra att vi arbetar med ett förnybart material som trä. Och att kvalitetsvirke utvunnet ur norrländskt. skogsbruk är ett mycket bra miljöval.

Marcus, Patrik, Daniel, Monica och Krister