Villa
Fager

Villa Fager

Vilket golv passar bäst i en utbyggnad av ett hus från 1921? Designern Jens Fager valde grangolv. Bland annat för att det ger ett lugnt intryck på stora ytor.
– Det är elegant och rustikt på samma gång och härligt att gå på, säger han.

Huset i Havsbaden i Ängelholm började bli för litet när familjen växte. Därför blev det en utbyggnad. Jens Fager ville inte återskapa något gammalt och kopiera det utan få den nya delen att signalera framtid. Han tog hjälp av sina vänner på Ateljé Ö för att rita utbyggnaden. Som blev en mix av nytt och gammalt.
– Det finns drag av det gamla även i den nya delen, för att binda ihop de två husen. Exteriört har vi till exempel hattlocksläkt som en referens till historien. Och vi ville inte plasta in isoleringen utan har tilläggsisolerat med cellulosafiber som är gjort av återvunnet papper, säger Jens Fager.

Grangolv mer förr i tiden
Invändigt går familjen i utbyggnaden på grangolv från Baseco. Ett val som Jens Fager tyckte kändes naturligt i den typen av hus man valt att bygga.
– Materialet känns som en naturlig del av arkitekturen, en självklar del av utbyggnaden. Kvistarna i grangolvet är lite fler till antalet än på ett furugolv, fast mindre i storlek. Det är också lite ljusare än furugolv som är mer rödaktigt.

Och på tal om nytt och gammal så känns ett grangolv mer förr i tiden, populärt som det var på 1800- och 1900-talet.
– Grangolv är väl lite ovanligare i dag. Det är faktiskt många som är nyfikna och frågar vad det är för golv, det känns roligt. Vi är supernöjda med golvet!

Behandlat med såpa
Innan familjen Fager flyttade in möbler i rummen på grangolvet såpade man det tre gånger. Därefter har de skursåpat golvet en gång i kvartalet.
– Såpabehandlingen gör att träet blir elegant och ser omhändertaget ut, det hjälper till att hålla golvet blekt och fint. Det är också lätt att svepa bort smuts med såpa. Sedan är det ju få saker som slår att gå barfota på ett nysåpat trägolv.

Utbyggnaden stod klar i mitten av 2021, knappt två år efter den första skissen gjordes. Och den blev precis så bra som familjen hoppats.
– Vi njuter av att ha ett större hus där de båda byggnaderna går in i varandra på ett fint sätt samtidigt som de har sin egen karaktär.

Besök Jens Fagers Instagramkonto: https://www.instagram.com/jensfager/